AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ | MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
UZAKTAN EĞİTİM SINAV KURALLARI
2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı sınavları, Birim/Bölüm internet sayfasında ilan edilen gün, saat ve şekilde uzaktan eğitim sistemi üzerinden dijital olarak yapılacaktır. Öğrencilerin sınavlara tarihlerinde katılmaları kendi sorumlulukları altındadır. Her bir dersin sınavı MS TEAMS veya ASOS platformu kullanılarak gerçekleştirilecektir. Öğrencilerin sınav düzenine uyması zorunludur. Uzaktan eğitim sistemlerine her giriş ve sistem üzerinde yapılan her işlem, internet bağlantı adresi üzerinden kayıt altına alınmaktadır. Bir sınava aynı internet adresinden birden çok kullanıcıyla bağlanmak, sınavlarda kopyaya teşebbüs etmek, sınavlarda kopya çekmek veya çektirmek, kendi yerine başkasını sınava sokmak veya başkasının yerine sınava girmek gibi nedenlerle sınav düzenine uymayan öğrenciler hakkında “Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği” gereği işlem yapılacaktır.
Bunun dışında, Mühendislik Fakültesi bünyesinde açılarak MS TEAMS platformu üzerinde gerçekleştirilen yarıyıl içi (ara sınav) ve yarıyıl sonu (final) sınavlarının yürütülmesiyle ilgili uyulması gereken özel kurallar aşağıda maddeler halinde sunulmuştur. Sınava katılan tüm öğrencilerin bu kuralları okuyarak anladığı kabul edilecektir.
Sınav Başında:
- Sınavlarda dersin sorumlu öğretim elemanının tercihine bağlı olarak çoktan seçmeli, açık uçlu klasik ve sözlü mülakat (yalnız tamamı uygulama olan derslerde) yöntemlerinden bir veya birkaçı kullanılabilir.
- Sorumlu öğretim elemanı tarafından sınav başlamadan 15 dakika önce “sınav toplantı oturumu” açılarak tüm oturum kayıt altına alınacaktır. Sınav işlemleri esnasında her bir öğrencinin toplantı oturumuna katılımı zorunlu olup aksi durumda öğrenci sınava katılmamış sayılabilecektir.
- Sınav toplantı oturumu süresince, tüm/bazı öğrencilerin sözlü olarak adını, soyadını ve okul numarasını söylemesi istenebilir ve böylece sesli kimlik kaydı alınabilir. Sınava katılan tüm öğrenciler bu konuda hazırlıklı olmalıdır.
- Toplam sınav süresi iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama olan cevaplama süresi, öğrencinin belirtilen soruları cevap kâğıdına yanıtlaması ve ikinci aşama olan sınav evrakı teslim süresi, sınav evrakının uzaktan eğitim sistemine yüklenerek teslim edilmesidir. Her iki aşama için tanınan süre ayrı olarak sözlü ve yazılı şekilde öğrenciye sınav başında bildirilecektir.
- Tüm sınavlarda başlama ve bitiş işlemi sınav sistemi tarafından zamanında otomatik olarak gerçekleşecektir. Bu anlarda sorumlu öğretim elemanı ayrıca “Sınavınız başladı” ve “Sınavınız bitti” şeklinde uyarı yapacaktır.
Sınav Esnasında:
- Toplantı oturumunda sınav başladıktan sonra soru kabul edilmeyecektir. Yalnız olası teknik aksaklıklar hakkında sözlü ya da yazılı bildirim yapılabilir.
- Açık uçlu klasik sınav yönteminde sorulara verilen cevaplar, boş bir A4 sayfasına koyu renkli kalem kullanılarak okunaklı bir şekilde ve el yazısıyla yazılacaktır.
- Cevap kâğıtlarında her sayfanın sol üst kısmına öğrencinin adı, soyadı ve okul numarası yazılmalı ve mutlaka imza atılmalıdır. Ayrıca, her sayfanın sağ üst kısmına sıralı şekilde sayfa numarası belirtilmelidir.
Sınav Sonunda:
- Sorumlu öğretim elemanı tarafından “Cevaplama süreniz bitti, sınav evrakı teslim süresi başlamıştır” uyarısı yapıldığı andan itibaren ikinci aşama başlamış olacaktır. Bu uyarı, öğrencinin sınav sonunda evrak teslim edememe gibi bir durumla karşılaşmaması için dikkat edilmesi gereken bir tavsiye niteliğindedir. Sınav evrakı teslim süresi de dolduktan sonra sistemin otomatik olarak kapanacağı bilinmelidir.
- Farklı bir yöntem belirtilmedikçe yazılı tüm cevap kâğıtları öğrencinin tercih ettiği bir tarama yöntemi (ör: Adobe Scan, vb.) kullanılarak sıralı bir şekilde tek bir PDF dosyası haline getirilecek ve ilgili uzaktan eğitim sistemine (MS TEAMS) yüklenecektir. Yükleme işleminden önce PDF dosyasının açılabilir nitelikte olduğu kontrol edilmelidir.
- Hazırlanan PDF dosyası, “(Programınotomatikeklediğiöğrenciismi)_OKUL NUMARASI.pdf” şeklinde aralarında alt çizgi olacak biçimde isimlendirilmelidir.
- Her öğrenci sınavı bir defa yanıtlama hakkına sahiptir. Sınav sonunda “Gönder/Kaydet” butonuna basıncaya kadar sınav evrakı teslim edilmiş sayılmayacaktır. Sınavın sonlandırılması tamamen öğrencinin sorumluluğundadır.
- Sınav tamamlanmadan önce herhangi bir nedenden ötürü (internet kesintisi, elektrik kesintisi vb.) sınav sisteminden kısa süreli bir kopma meydana gelirse sınava kalınan yerden devam edilebilecek ancak bu kopma esnasında kaybedilen süre toplam sınav süreye ilave edilmeyecektir.
- Sınav süresince meydana gelen uzun süreli bir kopma veya evrak teslim edememe durumunu yaratan bir mazeretin, öğrenci tarafından resmi bir kanıta dayandırılması istenebilecektir. Bu konuda sözlü beyanın dikkate alınmayacağı bilinerek gerekli önlemlerin alınması öğrencinin sorumluluğundadır.
- Açık uçlu klasik sınav yönteminde sisteme yüklenmiş olan sınav kâğıtlarının orijinali öğrenci tarafından mutlaka saklanmalıdır. İhtiyaç olması halinde (kâğıdın okunaklı olmaması vb.) evrakın yeniden yüklenmesi istenebilecektir.
- Engelli öğrencilere özgü olarak sınavlarda ek süre verilmesi, şekil ve grafik içeren sorular yerine benzer içerikte sorular hazırlanması gibi uygulamalar, ilgili öğrenciyle iletişim kurularak belirlenecektir.
Mühendislik Fakültesi
Örgün/Uzaktan Eğitim-Öğretim Komisyonu
Son güncelleme : 10.04.2023 11:57:52